Περιφέρεια Αττικής
Θέμα: ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΙΟ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΡΕΙΝΟΥΣ ΟΓΚΟΥΣ

ΑΠ / 2420 / 2020  /  Ανοικτή  /  Ολοκληρωμένη

Περιγραφή

Το θέμα των αιολικών πάρκων, σχετικά με το χωροταξικό και την εγκατάσταση βιομηχανικής κλίμακας αιολικών σταθμών ακόμα και σε περιοχές NATURA , έχει βρεθεί στο επίκεντρο και από περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες εκφράζουν επιφυλάξεις ή αντιρρήσεις.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η αιολική ενέργεια και οι ανεμογεννήτριες είναι μια εναλλακτική, ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Αυτά που αμφισβητούνται έντονα αυτή τη στιγμή είναι η επιλογή πολύ μεγάλων ανεμογεννητριών και η χωροθέτησή τους, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές.

Πληροφορίες

 • Ημ/νία Ανάρτησης: 08 Ιουλ, 2020
 • Ημ/νία Ολοκλήρωσης: 16 Ιουλ, 2020
 • Θεματικός Τομέας:
  Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη
  Ενέργεια – Περιβάλλον
 • Κατάσταση:Ολοκληρωμένη

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΙΟ ΟΡΟΣ

#1. Πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει η εγκατάσταση;
  Υπερψηφίζω
  Καταψηφίζω

#2. Πιστεύετε ότι θα επιβαρυνθεί το περιβάλλον;
  Υπερψηφίζω
  Καταψηφίζω

Συζήτηση

5 Σχόλια

 • ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΠΑΝΔΕΡΜΑΡΑΚΗΣ

  Λοιπόν Ανεμογεννήτριες στο Πάνειο Όρος? Ναι με τα Μπούνια! Αρκεί να μελετηθούν και εγκατασταθούν σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης και της τεχνολογίας και αφού διερευνηθούν και αντιμετωπισθούν διεξοδικά όλες οι εν δυνάμει περιβαλλοντικές οχλήσεις!

  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΚΡΙΒΟΣ

   ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΕΓΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΕΣ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΠΩΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΔΙΚΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΔΕΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΣΤΡΕΨΙΜΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

   • ΕΥΑΝΘΙΑ ΖΑΛΟΚΩΣΤΑ

    Είμαστε της άποψης ότι για την αδειοδότηση αιολικών πάρκων πρέπει να απαιτείται σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτές εκφράζονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού και όχι απλή γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως ισχύει ως σήμερα. Επίσης εκφράζουμε την ανησυχία μας ως προς την αλόγιστη αδειοδότηση και εγκατάσταση αιολικών πάρκων, ιδίως σε περιοχές Natura, ή σε άμεση γειτνίαση με αυτές, σε περιοχές δασικές, σε περιοχές με αμφισβητούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς και σε περιοχές που συντρέχουν ειδικοί λόγοι φυσικού κάλλους, πολιτιστικού πλούτου και προοπτικών τουριστικής ανάπτυξης.
    Ειδικότερα για τις ανεμογεννήτριες στο Πάνειο Όρος είμαστε αντίθετοι γιατί το όρος προσφέρει αρκετές ευκαιρίες για πεζοπορίες και επίσης εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σπήλαια και οι παλαιές μονές του. Στηρίζουμε τον αγώνα του Δήμου Λαυρεωτικής και Δήμου Σαρωνικού για την αποφυγή μιας ακόμα καταστροφικής επιλογής για το περιβάλλον.

    • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΑΣ

     Να ληφθούν μέτρα περιορισμού των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε συνεννόηση με τη τοπική κοινωνία και τους περιβαλλοντικούς φορείς.

     • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΙΝΟΣ

      Τα αιολικά πάρκα, μολονότι είναι φιλικότερες προς το περιβάλλον σε σχέση με τις συμβατικές μορφές ενέργειας, καταλαμβάνουν εντούτοις σχεδόν τον δεκαπλάσιο, ακόμα και τον εκατονταπλάσιο χώρο. Επίσης Ο θόρυβος που προκαλείται από τις ανεμογεννήτριες αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική αισθητική επίπτωση από την λειτουργία ενός αιολικού πάρκου.

      Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του